Imatge

Posa’t al meu lloc…

20121117-020414.jpg

Au va, posa’t al meu lloc! I el seu amic li diu: Ja t’entenc, ja hi sóc…jo, el què faria és…jo de tu faria…si fos tu…el que hauries de fer és…
Us sona tot això? Doncs sí…avui em vé de gust parlar de l’EMPATIA, i ho poso amb majúscules perquè és vital i perquè m’agradaria aclarir alguns conceptes que crec que no són correctes i que tendim a confondre!
Primer, he de dir que són les 2:08 i arribo de fer un concert…estic estirat al llit i porto tot el dia donant-li voltes a l’empatia, o sigui que si els conceptes queden una mica deslligats, és culpa de la son i el cansament, però és que ho he d’escriure!. Potser és perquè porto tot el dia pensant en aquest concepte, però avui veig, o vull veure, més que mai, gent que vol mostrar empatia però no ho fa, mostra simpatia. I quina diferència hi ha? Anem a definir-ho:
EMPATIA és la capacitat per posar-te en el lloc d’una altra persona com si fossis l’altra persona. O sigui, des del mapa de l’altre ( com si sentissis i percebessis el món exactament com ho fa l’altra persona ); i no és una cosa gens fàcil. El que fan la majoria de persones és posar-se al lloc de l’altra persona des del propi mapa, i això és la simpatia. Es veu molt clara la diferència perquè la persona que mostra simpatia, escolta i després dóna els seu consell: Jo si fos tu faria…. I això és útil? Doncs sí i no. Quan dones consell pots encertar, de la mateixa manera que pots encertar la loteria o la travessa, però seria molta casualitat ja que hauries de trobar una persona amb, exactament, el mateix mapa que tu, i això és bastant difícil.
La base de l’empatia és l’Escolta Activa, i que no vol dir escoltar i activar-se ( escolto i després dóno el meu parer ). L’escolta activa vol dir escoltar, preguntar, escoltar, tornar a preguntar, i arribar al fons del que sent l’altra persona; i llavors arriba un moment que dius: Ahhhhh…era això!!! Et sents així!!!!
L’empatia és un viatge d’anada i tornada! Imagineu-vos que sou un esperit que entreu al cos d’una persona i quan sou a dins enteneu exactament com percep i es relaciona amb el món; i un cop entès, sortiu del cos i torneu a ser vosaltres mateixos…doncs és això!
Voleu saber fins on sou empàtics? L’empatia ben entesa permet entendre perquè un terrorista mata, un islamista s’immola o un pare senegalès practica l’ablació a la seva filla. Us costa entendre-ho??? És perquè sou simpàtics i ho mireu des del vostre propi mapa! Una cosa és entendre perquè ho fan ( EMPATIA ), i l’altre, ben diferent, estar-hi d’acord ( SIMPATIA ) o en desacord ( ANTIPATIA ).

“L’empatia és vital per resoldre els conflicte internacionals que hi ha actualment al món. Sense l’empatia no podem arribar a compendre com pensa el nostre interlocutor i, per tant, no el podem entendre” Enric Bastardas

5 thoughts on “Posa’t al meu lloc…

 1. M’ha agradat molt el teu post. La setmana passada vaig estar a Dubai, i em va costar. Hi vaig veure moltes dones amb burka, més que en qualsevol lloc dels que estat i vaig parlar amb gent i malgrat no compartir-ho gens, finalment vaig entendre els seus motius. Crec que és un clar example del que has explicat. Vaig aconseguir sentir empatia vers aquelles dones malgrat la meva antipatia davant aquella imatge. Gràcies per l’explicació!

  M'agrada

 2. Que bo aquest post, Enric. M‘agrada quan dius que has estat tot el dia pensant en aquest concepte. A mi moltes vegades també em passa i m‘encanta, però en algunes ocasions em sento bitxo “raro“ perquè persones que deuen tenir mapes diferents al meu em miren amb una cara de “però no tenies res més a fer en tot el dia?“. Bé, anem al gra. M‘agrada la teva reflexió sobre l‘empatia i l‘escolta activa. Estic d‘acord amb tu quan dius que moltes vegades es confon amb la simpatia. Ser empàtic i escoltar activament no és fàcil. En general, crec que no hem estat educats per fer-ho. Per començar, per escoltar activament hem d‘estar presents, deixar de banda tot el que ens passa a nosaltres i intentar estar pendent de qui ens parla. Com és que costa tan això? I després ve tota la part de poder escoltar sense interrompre, sense (pre)jutjar, sense etiquetar, sense aconsellar, sense minimitzar, sense ridiculizar, sense alliçonar, sense apoderar-nos, etc. Buuuf… quin rotllo t‘he fotut. Sóc al tren, anant cap a la feina, i m‘ha vingut de gust escriure. 😉 Espero que el concert d‘ahir anés bé i que la Mariona i el Nil estiguin bé. Abraçades a tots quatre. Ens veiem aviat!

  M'agrada

 3. M’agradat molt Enric, el concert d’ahir va ser genial i quan varem parlar fora amb la Silvia em vas fer conmoure amb les teves paraules.
  Be referent a l’empatia jo sempre penso molt ja que si tothom sapigues el que es , potser ens comportariam d’un altre manera. Espero que per mes d’un o una hagi quedat clar el que es i no
  jutgem tant a les persones ja que ens tindriem que posar com tu be dius dins de la persona i entendriem el comportament de tothom. .

  M'agrada

 4. Ara veig que en el seu dia ja vaig comentar aquest post. 😉 Avui hi afegiria…: parles de les persones que ens escolten (o fan veure que ho fan) i tot seguit ens diuen el que hem de fer, però el que encara és més fort (i m’ho trobo) és que ens diuen el que hem de fer sense ni tan sols preguntar-nos com estem ni com ens sentim ni què pensem. Flipo amb la “discapacitat” emocional, com diu el meu amic Bernat.

  M'agrada

  • Hi ha molta gent que es pensa que està sent empàtica, quan el que és, en el millor dels casos, simpàtica. Donen consells i si estan de sort que els dos mapes són semblants, els consells serveixen, però el més fàcil és que els mapes no tinguin res a veure, i, per tant, els consells, només els serveixin a ells mateixos. Si sabessin que l’empatia tractar d’escoltat activament (entre d’altres coses) i que només cal dir: “t’entenc”…;)

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s