Imatge

De lleons i zebres…

20121122-212352.jpg

Lo prometido es deuda, que diuen al país veí! Ahir ja tenia al cap fer un post sobre l’estrès, però estava massa estressat per fer-lo!

El títol vé de la capacitat que té la zebra en particular (i els animals en general), de gestionar l’estrès. La zebra veu un lleó i el seu sistema nerviós, muscular i respiratori, es disparen amb una ordre que dóna el cervell perquè es pugui escapar del lleó i pugui salvar la vida. L’estrès és bo! Fa que el cor bombegi més sang i d’aquesta manera els músculs tenen més força i et fan córrer més ràpid, puja la tensió, augmenta la capacitat respiratòria, i el cervell allibera 3 hormones, principalment, perquè facin tot això, l’adrenalina, la noradrenalina i el cortisol. Un cop ha perdut de vista el lleó i ja no la pot atrapar, la zebra es relaxa i tot torna a la normalitat. S’ha acabat el perill…s’ha acabat l’estrès!!!
El que ens passa a la majoria de persones és que, i seguint amb l’exemple, tenim estrès quan ens persegueix el lleó, quan ens imaginem que ens pot perseguir un lleó, i quan recordem que ens ha perseguit un lleó!!!!

Però, i què és l’estrès? És una reacció excessiva del cos davant d’una situació extraordinària que passa al nostre entorn, i que pot significar un perill per a la nostra vida.
És una reacció atàvica i que ha salvat moltes vides; d’aquesta manera s’ha anat perpetuant, però hi ha moments i situacions que deixa de ser útil i es converteix en un perill per la nostra vida, causant malalties i deixant-nos sense defenses…

Per entendre com ens afecta l’estrès, cal explicar que consta de 3 fases: alarma, resistència o adaptació i esgotament. La fase d’alarma es dóna en el moment que succeeix aquesta situació extraordinària i és quan el cervell dispara totes les reaccions que he explicat de la zebra i que ens serveix per salvar la vida. La fase de resistència dura mentre tenim reserves per fer front a la situació; i és una situació de tensió, ja que el cos està en guàrdia contra l’agressor. La fase d’esgotament passa quan el cos comença a quedar-se sense reserves.
El problema principal de l’estrès en les persones és que normalment fas una previsió d’intensitat i de durada del succés, però aquest és imprevisible o es poden encadenar més situacions estressants, i d’aquesta manera el cos segueix en situació de resistència quan ja havia fet la previsió que s’acabaria la situació estressant. El cap et diu que la situació ja s’hauria d’haver acabat però no és així, i s’esgoten les reserves!! Es poden donar malalties greus si et troben en un moment com aquest ja que tens el cos sense defenses.

Un altre problema és que el cos s’acostuma a aquesta situació i cada vegada té una homeòstasi en un nivell més alt d’estrès. Sabeu el conte de la granota que està dins d’una olla amb aigua freda i li van apujant la temperatura de l’aigua de mica en mica, i s’acaba morint bullida perquè s’ha anat acostumant a la temperatura de l’aigua? Si la temperatura li hagués pujat de cop, hauria fet un salt i hauria sortit de l’olla. Doncs això és el que ens passa!!!! Ens acostumem a una situació d’estrès cada vegada més gran i la normalitzem!

En el proper post explicaré quines eines ens dóna la PNL per poder canviar la percepció de successos passats que ens poden provocar estrès o inclús fòbies!! I si em dóna temps, alguna tècnica de meditació per evitar l’estrès d’aconteixements futurs que imaginem…

Per acabar, us poso una situació d estrès, a l’atzar:

Podria ser un moment a la feina amb moltes possibilitats que la puguis perdre per reduccions de personal i per la crisi; un ERE a la vista que afecta a molta gent del teu voltant; que et facin fora de la feina i et quedis a l’atur; que neixi un fill prematur de menys de 35 setmanes; que hagis de fer una mudança…
Són exemples que poden passar a algú per separat, o tots junts, encadenats un darrera l’altra en menys d’un any de temps…

Per cert, demà em començo a posar amb la mudança…;)

Anuncis

2 thoughts on “De lleons i zebres…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s