Imatge

Fractura soci@l

20121201-215843.jpg

Avui vull dedicar el post a una de les meves grans passions…o a dues, que són la comunicació i les xarxes socials, i més concretament, la comunicació a les xarxes socials, i introduir un concepte nou, com a mínim per a mi, que és la Fractura Soci@l.

A hores d’ara ja hem sentit a parlar de la fractura o esquerda digital, i que és la diferència que es dóna entre determinada gent perquè tenen o no, accés a les TIC i a la tecnologia digital. Això depèn del nivell d’alfabetització i de l’entorn polític i socioeconòmic.

Crec que ara hem anat un pas més enllà, però que no depèn de les variables que he explicat, sino que té a veure amb la major o menor habilitat a l’hora de moure’s i comunicar-se a les xarxes socials i nous canals de comunicació.
La diferència principal amb la fractura digital, és que amb la fractura soci@l, la gent pot tenir el mateix status, nivell econòmic, o ser del mateix cercle d’amics.
El que està passant és que s’estan diversificant i ampliant tant els canals d’informació, que, de vegades, amb una persona hi parles per un canal i amb una altra per un altre, depenent de l’habilitat que tingui a cada canal. Un exemple seria, fa 20 anys, quedaves amb la gent mitjançant el telèfon fixe i et trobaves a un lloc concret. Aquí s’acabaven els mitjans de comunicació (la carta i el fax no compten). Però ara, pots quedar per SMS (cada vegada menys), per email, per whatsapp, per facebook, per telèfon mòbil…i vàries xarxes més.
L’habilitat rau en detectar com connectar amb cada persona, perquè, curiosament, ara que tenim tants mitjans per comunicar-nos, és quan tenim més problemes de comunicació.
El tema és molt més complexe del que pot semblar a simple vista, i es mereix un post per a cada canal de comunicació, i que aniré fent en propers dies. Procuraré parlar de cada canal i quin tipus de comunicació és més adient perquè aquesta sigui efectiva.
Estareu d’acord amb mi que més d’un 90 % de la comunicació és no verbal. Si tenim en compte que ara, quan ens comuniquem, ni ens veiem, ni ens sentim el to de veu, ni veiem el llenguatge corporal, hem de ser molt més curosos perquè no es malinterpretin les nostres paraules. En definitiva, hem de reaprendre a comunicar-nos. Hem de saber com mostrar el no verbal de les paraules que escrivim al facebook, per exemple, o com enviar un email i fer arribar exactament el que volem dir-hi. Hi ha normes d’estil bàsiques a l’hora de redactar, però també n’hi ha d’altres que són més subtils, però que són tan o més importants.
El que tractaré de fer en propers posts, és posar el meu granet de sorra a millorar la comunicació a les xarxes socials i als nous canals de comunicació que tenim a l’abast. Dedicaré posts a:
-email
-whatsapp
-facebook
-twitter

Parlaré de les noves relacions socials ( com lligar), mantenir-les, passar-les al món real, acabar-les, senyals de l’interlocutor: com interpretar-les, com evitar males interpretacions, conèixer l’estil de comunicació de l’interlocutor, assetjament virtual inconscient, gestionar comentaris, fotos, status, diferents timings de resposta segons xarxa i segons missatge (com enviar-ho, per on enviar-ho, canvis de tendència,…), noves relacions d’amistat,…
Fer servir eines com a no verbal: emoticons, riures,…
Parlaré de fer exercicis d’imaginació: posar la persona q vols comunicar davant encara q sigui comunicació escrita.
Parlaré dels Nadius digitals, i que no és igual a saber gestionar les emocions per via digital (saben com ho fan però no saben què fan ni per a què ho fan ni preveuen les conseqüències de futur)

Introduïré el concepte de Comunicació 3.0.

Parlaré de l’alcoholisme soci@l (sentit figurat i real) la desinhibició a les xarxes socials, importància dia i moment del dia de correus i xats.
Psicòpates soci@ls: l’extrem de la desinhibició soci@l
Nou tipus d’intel.ligència: intel.ligència social 3.0 o intel.ligènci@ soci@l

I miraré de fer tot això de la forma més amena possible, de fer-me entendre exactament com m’agradaria, i us agrairé que em pregunteu i em doneu feed-back de cada post…;-p

Bona nit i tapeu-vos bé que fa molt de fred…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s