El “manresanisme”.

Escric això sabent que pot generar polèmica, però com a manresà que fa 46 anys que viu a Manresa, crec que, com a mínim, tinc el dret a exposar què penso d’alguns manresans i manresanes. Els que practiquen el “manresanisme” en dic jo.

Segurament a cada ciutat hi ha aquest tipus de persones, però és que, aquí, a Manresa, ens en sobren.

Sabeu allò que deia el mestre Carles Capdevila dels emprenedors vs emprenyadors? Doncs això mateix. Que ja costa prou fer coses com perquè algú(ns/nes) estiguin posant pals a les rodes constantment.

Que ja n’hi ha prou de la queixa gratuïta. El “no m’està bé res”. El “tu rai” i el “vols dir que” que un dia la Mariona em va dir que practiquem els manresans de veritat. El potser els manresans som així perquè és una ciutat que fa mandra, plena de pujades i baixades que diu l’Anna. No ho sé.

Els manresans (i manresanes of course) som els tribuneros del Barça.

Sempre amb la por del què passarà i l’”Ai què diran”! (Potser per això he decidit anar amb faldilles i les ungles de les mans i dels peus pintades, per compensar aquests 46 anys de manresanisme).

Que ja n’hi ha prou de Manrússia i Manràqueix. Ja ho sabem que fot fred i calor. Molta. Però sino vols això, vés-te’n a viure a Sitges o a Calafell…ai no, que aquí ja hi anem a l’estiu!

Que ja n’hi ha prou de l’orxata de la “xixo” i passar pel voral del passeig (que no Rambla, al tantu!). Que es pot passar pel mig i es pot prendre orxata al Barri Antic.

Que ja n’hi ha prou de “vull anar a viure a les Bases que hi toca el sol i tinc pàrquing amb ascensor per portar la compra del Pryca o el Supeco, per poder baixar a fer el got al Barri Antic i queixar-me que no puc aparcar! Camina cullons! Que podràs deixar el gimnàs, seguiràs estant en forma i tindràs calerons per fer la cervesa al Tonis, o al Rita, o al Golut, o on cony vulguis! Que Manresa, de punta a punta són 30 minuts! Deixa el Golf al pàrquing, al costat de la mountain bike. Que la tens, ho sé!

Que sino t’agrada la gent que pinta graffittis a les parets, fes propostes! No et queixis, proposa! Però clar, això és més difícil i requereix de pensar una mica i deixar el “manresanisme”.

Que si vols viure a Manresa, te l’estimes, vols que sigui una ciutat pensada per i per a les persones, personetes i personotes, t’hauràs de mullar, proposar i fer! No hi ha més. Hauràs de començar a ser manresà, manresana i deixar de practicar el “manresanisme”.

Aquí estic, disposat a parlar-ne, a escoltar, des del Barri Antic, des de la Plaça Major, sentint les campanes de la Seu mentre miro la gent com compra i esmorza pel barri. Ah, i els graffittis a mi, em molen molt. Alguns més que uns altres. Però això són gustos. És l’art. El demés, “manresanisme”, del cutre. He dit.

I ara, a Recuperar, Reaprofitar i Repensar la ciutat. Humanitzem-la cullons! Que estigui viva!

16 thoughts on “El “manresanisme”.

 1. Si SENYOR!
  Pero som molts els que anem pel mig del Passeig ( mai Rambla) i sentim toooootes les
  Mirades dels que fan la orxadeta a la xixu…

  M'agrada

 2. Jo que vinc de fora me l’estimo com si fos meva (que ja sé que no és de ningú) però alguna cosa deu tenir que m’ha captivat. I tots els manresans/es que em diuen, i que fas aquí sent de Vilanova? tampoc n’han marxat, per molt que es queixin, s’hi queden. És com si estigués mal vist parlar bé d’aquesta ciutat. No ho he entés mai…potser sí que són les pujades i baixades. Fem que estigui viva Enric! totalment d’acord!!

  M'agrada

 3. Jo que vinc de fora me l’estimo com si fos meva (que ja sé que no és de ningú) però alguna cosa deu tenir que m’ha captivat. I tots els manresans/es que em diuen, i que fas aquí sent de Vilanova? tampoc n’han marxat, per molt que es queixin, s’hi queden. És com si estigués mal vist parlar bé d’aquesta ciutat. No ho he entés mai…potser sí que són les pujades i baixades. Fem que estigui viva Enric! totalment d’acord!!

  M'agrada

 4. m’apunto a fer-la viva!! Aquesta setmana he fet queixa per segona vegada pels parcs infantils, ens em de moure! totalment dacord!

  M'agrada

 5. Totalment d’acord, Enric. En el fons se l’estimen però encara no ho saben. Hem de canviar el guió d’una punyetera vegada. Tenim una terra que no ens la mereixem i una ciutat que, si som proactius, podem aconseguir que sigui molt atractiva per viure i conviure.
  Salut!!

  M'agrada

 6. Es-pec-ta-cu-lar!!!! M’ha encantat!!
  Jo sóc manresana i vaig aprendre a estimar-la de tan sentir criticar-la (trist, però cert). Que tenim el que ens mereixem i que Manresa té moltes coses bones!!!! Jo hi visc molt bé, què coi!!

  M'agrada

  • Viure al barri antic des de fa més de 10 anys. Anar als bars del Barri Antic. Comprar als comerços del barri antic. Fer vida de barri al Barri Antic aprofitant places per jugar. Anar a les activitats del Barri Antic. Fer vida de barri. Agafar el compromís personal de fer un barri millor. Primer, pels que hi vivim, que ens som els prescriptors principals. I després per la gent que vé a gaudir-ne. No queixar-me de tonteries. I fixa’t que jo, no et demano què fas per la ciutat, per què això és una decisió personal. I parlar-ne i proposar accions també és fer. I si vols anar a fer una cerveseta pel barri, en parlem una estoneta! 😉

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s